Ego

Tietoisen mielen ja alitajunnan lisäksi meihin vaikuttaa erittäin tärkeä jokaisen sisään rakennettu voima – ja se on ego.

Egolla hyvin tärkeä tehtävä. Ego pyrkii pitämään meidät paikallaan ja estämään kaiken kehittymisen. Rajoittavat ajatukset ja haitalliset tavat ovat aina egon aikaansaannosta.

Ai onko tämä muka tärkeä tehtävä?

Ego tekee kaikkensa, jotta se saa peitettyä todellisen minämme, ja pyrkii luomaan hyvin rajallisen illuusion siitä, että olisimme erillään kaikesta muusta. Ego pyrkii luomaan vaikutelman, että fyysisillä aisteilla havaittava maailma olisi ainoa todellisuus, ja että sinun tulisi toimia fyysisen maailman rajoitusten mukaisesti. Egon toiminnan seurauksena tunnemme itsemme myös välillä yksinäisiksi, ja luulemme täydellisen ja jatkuvan hyvinvoinnin olevan jossakin kaukana, selvästi meistä erillään.

Ego pyrkii myös ohjaamaan jokaisen käyttäytymistä ja sitä, mitä haluamme saavuttaa. Egon luomat tavoitteet on helppo tunnistaa siitä, että niistä hyötyy vain henkilö itse. Usein ego vielä vakuuttelee, että voimme saavuttaa tavoitteemme vain jos varmistamme etteivät muut henkilöt saa samoja asioita. Haluamme kokea itsemme aina jollakin tavalla muita tärkeämmiksi tai näyttää, että meillä on jotakin enemmän. Ego vihaa muiden henkilöiden asettamista etusijalle.

Tämä ei kuitenkaan ole pelkästään negatiivinen asia. Olemassaolollaan ego mahdollistaa ajan, etäisyydet, ja laajan kirjon mitä moninaisimpia asioita. Kun katsomme ympärillemme, näemme rikkaita ja köyhiä, menestyviä ja vähemmän menestyneitä, sotaa ja rauhaa… Monenlaiset egon luomat illuusiot estävät suoraan näkemästä kaikessa vain hyvää. Meillä onkin erinomainen tilaisuus nähdä ja kokea eri ääripäät samasta asiasta, ja tämän jälkeen tehdä omia valintoja. Miten muuten voisit tietoisesti valita rauhan jos et tietäisi sodista – tai rikkauden jos et tietäisi köyhyydestä?

Egon toiminta antaa meille myös loistavan tilaisuuden harjoittaa itsekuria ja mielen hallintaa. Eikö olisikin hieman tylsää, jos sinun ei tarvitsisi keskittyä mihinkään, vaan sen sijaan kaikki tapahtuisi elämässäsi ilman että sinun tarvitsee tehdä yhtään työtä asioiden ansaitsemiseksi?

Kun elät täysin ego-maailmassa, et ota vastaan mitään korkeampaa ohjausta. Sen sijaan luotat ainoastaan viiteen fyysiseen aistiisi. Tämän seurauksena reagoit ja vastaat ympäröiviin olosuhteisiisi hyvin rajallisen tiedon perusteella – ja usein hyvin epäkäytännöllisillä toimilla. Kaiken lisäksi jälkikäteen saatat katua sitä mitä tulit sanoneeksi tai tehneeksi.

Jos sen sijaan pystyt ohittamaan egon ja keskityt liittymään todelliseen suurempaan itseesi, kaikki on mahdollista. Tällöin saat todellista rajoittamatonta opastusta elämässäsi eteenpäin, ja näet jokaisen tilanteen aivan erilaisesta perspektiivistä. Käytät hyödyksesi edelleenkin fyysisten aistien tuomaa tietoa, mutta samanaikaisesti apunasi ovat myös intuitio ja inspiraatio. Edelleenkin joudut reagoimaan eteesi tuleviin tilanteisiin, mutta nyt voit havainnoida reaktioitasi aivan uudesta näkökulmasta, ja siirtää käyttäytymistäsi koko ajan kasvavassa määrin reaktiivisuudesta proaktiivisuuteen. Et siis enää vastaa tilanteisiin automaattisesti ja vaistomaisesti samalla tavoin kuin tähän asti, vaan ennen vastausta voit pysähtyä hetkeksi ja pohtia, mikä hyvä tähän asiaan on kätkeytyneenä, ja miten vastaat harkitusti.

Ajatellessasi mitä tahansa, mieleesi tulee lähes aina kahdenlaisia ajatuksia. Kuulet mielessäsi jatkuvasti sekä suuremman todellisen itsesi että egon viestejä.

Esimerkiksi ajatellessasi seuraavaa lomamatkaa, saatat olla innostunut upeasta reissusta, vapaudesta, ja kaikista ihanista asioista joita voit lomakohteessasi tehdä. Mutta samanaikaisesti mieleesi voi tulla myös ajatuksia: ei minulla ole siihen varaa, pärjäänköhän sellaisessa kohteessa, enhän osaa edes kieltä, entä jos töissä tai kotona sattuu jotain…

Tässä esimerkissä roolit on hyvin helppo erottaa toisistaan. Todellisuudessa sinulla ei ole mitään rajoja ja voit aivan vapaasti toteuttaa itseäsi juuri niinkuin haluat. Suurempi ja todellinen osa sinua innostuu valtavasti saadessaan kokea jotakin uutta ja tuoda tämän kokemuksen myös fyysisillä aisteilla todettavaksi. Ego sen sijaan suhtautuu kaikkeen negatiivisesti, ja yrittää vakuuttaa sinulle kuinka tärkeää on pysyä normaaleissa rutiineissa ja välttää kaikki uudet kokemukset.

Tai ajattelepa vaikka tilannetta, jossa näet hieman kauempana kadulla jonkun keräävän rahaa. Ensimmäinen ajatuksesi saattaa olla, että haluat antaa kerääjälle edes jotakin. Saatat jo kokeilla taskujasi ja todeta, että siellä on kasa kolikoita valmiina lahjoitettavaksi. Mutta mitä lähemmäksi kävelet kerääjää, sitä enemmän mieleesi alkaa tulla pysäyttäviä ajatuksia. Saatat alkaa pohtimaan, mihin tarkoitukseen raha meneekään, olisiko sinulla ehkä käyttöä sille itsekin, onkohan tämä edes laillista keräämistä… Ja lopulta kävelet ohi antamatta mitään. Ego on todellinen mestari pysäyttämään oman todellisen itsesi ilmaisemisen.

Ego mahdollistaa hienosti itsehallinnan opiskelun ja kehittämisen. Voit todeta ja hyväksyä sen, että olet paljon enemmän kuin mitä sinun annetaan ymmärtää. Fyysinen näkyvä ympäristösi ei ole muuta kuin hyvin pelkistetty illuusio kaikesta siitä mitä todellisuudessa on olemassa. Egon ohittamisella myös ymmärrät, kuinka suuri ja vahva todellisuudessa olet, ja kuinka olet vieläpä yhteydessä kaikkeen siihen mitä on. Kukaan meistä ei ole eikä koskaan voi olla yksin.

Jos olosi on yksinäinen, pelkäät tai olet ylirasittunut, tällöin ego on ottamassa sinusta liian tiukan otteen. Muista silloin, että negatiivisia ja itsekkäitä viestejä ei ole mikään pakko kuunnella. Ne ovat vain häiriöliikennettä, jonka tarkoitus on peittää todelliset, mutta usein hiljaisemmat viestit. Käytössäsi on koko ajan rajattomat voimat – paljon suuremmat kuin mielesi, kehosi, älysi tai onnesi. Tunnistat oman itsesi ajatuksista ja tuntemuksista, jotka ohjaavat sinua asettamaan muiden auttamisen ja tarpeiden huomioimisen omien etujesi edelle.

One thought on “Ego

  1. Kiitos Marko, tästä upeasta egoa ja sen vaikutusta syvällisesti kuvaavasta kirjoituksesta.
    Tämä auttoi minua näkemään uudella tavalla niitä asioita, joilla olen itselleni ja samalla muille aiheuttanut ongelmia ja rajoituksia. Paljon puuttuisi, jos en olisi tätä lukenut. On ollut onnellinen sattuma, että löysin yhteyden siihen, mitä sinulla on jaettavaa onnellisempaa elämää varten.
    Kauneimmat kiitokset sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *