Kuka on oikeassa?

Vaihdamme jatkuvasti mielipiteitä monenlaisista asioista ja toisinaan päädymme jopa väittelemään siitä mikä on totuus. Erilaiset mielipiteet ovatkin loistava mitä tahansa asiaa eteenpäin vievä ja jalostava voima. Aina kun löydämme uusia näkökulmia, voimme ymmärtää tätä asiaa uudella tasolla.

Keskusteluissa täytyykin aina muistaa se, että elämä on hyvin suhteellinen kokemus. Jokaisella on takanaan erilaisia elämänkokemuksia ja olemme erilaisessa vaiheessa omassa kasvussa. Siksi myös ymmärryksemme jostakin yksittäisestä asiasta, tai vaikkapa koko elämästä, on tänä päivänä todennäköisesti hyvin erilainen kuin mitä se oli vaikkapa muutama vuosi sitten – puhumattakaan siitä mitä se tulee olemaan muutaman vuoden kuluttua. Kaikesta huolimatta jokaisella hetkellä muodostettu mielipide tai näkemys on sillä hetkellä se oikea ja todellinen. Koska kaikki on jatkuvassa muutoksessa, luonnollisesti valinnatkin muuttuvat jatkuvasti. Mihinkään tiettyyn ajattelumalliin ei pidäkään lukittautua.

Valitettavasti kaikki eivät aina muista näitä periaatteita. Siksi ajaudumme helposti väittelyihin ja yritämme usein julistaa omaa mielipidettä ainoana totuutena. Väittelyt kuitenkaan harvoin johtavat hedelmällisiin lopputuloksiin. Yleensä jokainen osapuoli vain lukittuu tiukemmin omiin kantoihinsa eivätkä he avaudu uusille näkökulmille joita vastapuolella olisi tarjolla.

Tämä on erityisen ja valitettavan helppoa huomata tavassa joilla opiskelemme ja välitämme eteenpäin ikiaikaisia henkisiä tekstejä ja materiaaleja. Vaikka teksti olisi yksi ja sama, voivat uskonnot tai erilaiset ryhmittymät tehdä siitä niin omanlaisia tulkintoja ja totuuksia, ettei keskustelulle ja mielipiteiden vaihdolle enää jää tilaa. On vain oikeita ja vääriä asioita ja maailma muuntuu helposti mustavalkeaksi.

Talmud kuvaakin tätä tilannetta ja esittää näitä erilaisia ymmärrystapoja seuraavalla nelijakoisella mallilla. Ensimmäisellä tasolla olemme kehityksen alussa ja tarkoituksemme on edetä jatkuvien muutosten ja sisäisen kasvun kautta neljännelle tasolle.

1. Henkilöt ottavat tekstit kirjaimellisesti.
2. Henkilöt ymmärtävät tekstissä olevia vertauskuvia ja vihjeitä syvällisempiin merkityksiin.
3. Henkilöt ymmärtävät jokaisen yksittäisen tarinan sisältämän opetuksen.
4. Henkilöt löytävät todelliset elämän salaisuudet ja lainalaisuudet tarinoiden taustalta ja ymmärtävät kokonaisuuden.

Jos keskustelijat ovat eri tasoilla, mielipiteet ja tulkinnat voivat olla hyvin vastakkaisia, mutta silti osapuolet ovat aivan oikeassa. Olet ehkä huomannutkin, että kun viisaat henkilöt puhuvat suurille kuulijajoukoille, he yleensä pyrkivät käyttämään esimerkkejä jokaiselta edellä kuvatulta tasolta. Tällä tavoin todennäköisesti jokainen kuulija pystyy poimimaan esityksestä jotakin, vaikka kukaan ei kykenisikään ymmärtämään kaikkea. Tätä samaa periaatetta jokaisen olisikin syytä pyrkiä noudattamaan kaikissa keskustelutilanteissa. Kun pystyt ensin aistimaan millä tasolla keskustelu on syytä käydä, voit arvioida millä syvyydellä asioista kannattaa puhua ja millaisia esimerkkejä tai vertauskuvia kannattaa käyttää. Tämä ei luonnollisestikaan ole helppoa ja se vaatii paljon harjoittelua. Maailmassa on paljon viisaita, jotka ymmärtävät todelliset salaisuudet, mutta vain harvat heistä pystyvät viestimään niitä meille ymmärrettävällä tavalla.

Aina tässä viestien sovittamisessa kuulijakunnalle ei tietenkään voida onnistua ja viesti saattaa jäädä toiselle osapuolelle epäselväksi. Toisten mielipiteitä ei tietenkään tarvitse hyväksyä eikä niiden tarvitse antaa vaikuttaa omiin mielipiteisiin, mutta toisia henkilöitä ja heidän sanomisiaan on syytä kuitenkin aina arvostaa.

Mitäpä luulet, onko edes missään määrin tärkeää kuka lopulta on oikeassa?

One thought on “Kuka on oikeassa?

  1. Kysymys on ymmärtämisen ja tiedon suhteesta. Tieto on ominaisuuksia tosiasioita jostakin olemassa olevasta, faktaa. Ymmärrys on henkinen kyky elävällä oliolla, luomakunnassa ihmisellä on ainakin todellista tietoista ymmärrystä ja siitä voi antaa näytteitä, osia muillekin ja sen ominaisuudet ovat tietoja ymmärryksestä. Talmud esittää tietoja ymmärryksestä. Matematiikassa tieto voidaan todistaa oikeaksi, todeksi tai epätodeksi eli totuusarvoa ei ole. Totuusarvo voi olla nolla tai positiivinen tai negatiivinen. Kaikki tämä on tietoa. Sanalla voi kertoa totuutta, mutta myös valhetta, tietoisesti valiten tai tiedostamatta sanojensa merkitystä. Sanojen merkitys on kulttuurista riippuvaunenkin ja voi vaihdella. Kuulijalle sanan merkitys voi olla eri kuin puhujalle. Ymmärrys ei ole sanoja ja on ehkä vaikea purkaa sanoiksi, mitä itse ymmärtää. Ihmisellä on oikeus vain omaan ymmärrykseensä ja on hänen tehtävänsä löytää tie kehittyä siinä ja löyttää se mikä hänelle on oikeinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *